Svenska språket – skräddarsydda föreläsningar och utbildningar

Svenska


Svenska, vad är det? Don’t even go there! Ett språk är så otroligt mycket. En del av identiteten. Ett sätt att kommunicera, självklart – eller snarare vårt huvudsakliga sätt att göra det. En labyrint, där det är väldigt enkelt att gå fel. En känslig sak, där vi ofta råkar trampa andra på tårna utan att ens veta om det. 

Uppsidan är att det mesta går att reda ut. Svenska språkrådet erbjuder en lång rad utbildningar med olika inriktningar. Vi skräddarsyr efter dina specifika behov och önskemål.

Här nedanför ser du ett urval av de språkutbildningar Svenska språkrådet erbjuder.

Rätt och fel i språket. Finns det?
Många vill ha ett svar på den frågan, och i den här inspirationsföreläsningen eller halvdagen får de det. Men det kanske inte är ett svar. Jag vill veta mer

Varför förändras språket hela tiden?
Att språket förändras märker vi, men varför? Svaret är att det finns en rad förklaringar, och lånord är bara en av dem. Genom att förstå anledningarna kan du få perspektiv på förändringarna och till och med skaffa en uppfattning om hur framtidens svenska kommer att se ut och låta.
Jag vill veta mer

Lånorden. Färre än du anar. Fler än du tror.
Engelska ord invaderar svenskan. Är de på väg att ta över? Är svenska språket hotat? Sanningen är att alla språk tar in lånord, och det ska mycket till för att ett språk ska gå under. I denna föreläsning går vi på djupet med lånorden.
Jag vill veta mer

Kan ord ha ett inbyggt kroppsspråk?
Även om denna föreläsning levererar flera svar på den frågan, kan vi direkt säga att ja, det kan ord ha. Det räcker med att tänka på hur vi själva beter oss när vi säger hej, nej och ja till varandra. Men det finns mycket mer än så att reda ut. Det gör vi under de två timmar föreläsningen pågår.
Jag vill veta mer

Du-reformen – det viktigaste som någonsin har hänt svenska språket.
Det har gått ungefär 50 år sedan vi började säga du till varandra på bred front. Det är svårt att överdriva vilken betydelse detta har haft för språket och landet. Sverige skulle sannolikt ha sett helt annorlunda ut utan du-reformen.
Jag vill veta mer

Språkpolisparadoxen.
Alla känner minst en språkpolis. Vad är det för paradoxalt med det? Jo, det spännande är att de ivrigaste språkpoliserna sällan är de som har den största kunskapen om just språk. De som å andra sidan har den kunskapen har sällan lust att vara språkpoliser. Föreläsning som inspirerar, underhåller och förmedlar fakta.
Jag vill veta mer

Språkutbildningar för organisationer, myndigheter och företag. Även grundkurser i svenska för utländska medarbetare. Vi skräddarsyr.
Kortare inspirationsföreläsningar, halv- eller heldagar — eller en kontinuerlig kompetensutvecklande utbildning. Vi har gjort allt detta och gör det gärna fler gånger.
Kontakta oss